حسین شنبه‌زاده در ماه‌های اخیر بارها به مرگ تهدید شده است

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۷

اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد حسین شنبه‌زاده در سه ماه اخیر به‌طور ویژه هدف تهدید و آزار و اذیت امنیتی‌ها بوده است. این ویراستار و فعال رسانه‌ای از ابتدای سال جاری با موجی از تهدیدهای جانی علیه خود مواجه شد.

یکی از نزدیکان حسین شنبه‌زاده به ایران‌اینترنشنال گفت این تهدیدها به شکل ویژه از روز هفتم فروردین امسال آغاز شد و هر روز ده‌ها نفر با هویت‌هایی عمدتا مشخص با او تماس تلفنی می‌گرفتند.

به گفته این منبع، در این مدت حدود ۳۰ شماره تلفن مختلف بارها با شنبه‌زاده تماس گرفته و او را تهدید جانی کردند.

در بسیاری از این تماس‌ها خطاب به او گفته‌اند: «می‌آییم و دست و پایت را می‌شکنیم.»

بر اساس اطلاعات این منبع که به دلایل امنیتی امکان افشای هویت او وجود ندارد، شنبه‌زاده در سه ماه منتهی به بازداشتش،‌ پیام‌های تهدیدآمیز متنی فراوانی نیز در تلگرام، واتس‌اپ و توییتر دریافت کرده بود.

واکنش‌ها به جاسوس خواندن شنبه‌زاده

گری کاسپاروف، قهرمان سابق شطرنج‌ جهان و از مخالفان ولادیمیر پوتین، با گذاشتن یک «نقطه» در پستی در ایکس به خبر بازداشت حسین شنبه‌زاده واکنش نشان داد.

این ویراستار و فعال رسانه‌ای به خاطر نوشته‌های انتقادی‌اش از جمله گذاشتن یک نقطه زیر پستی از علی خامنه‌ای در ایکس بازداشت شد.

طی ساعات گذشته و در روز پنج‌شنبه ۱۷ خرداد، هشتگ نام حسین شنبه‌زاده در ایکس بیش از ۵۷ هزار بار تکرار شد.

بسیاری از کاربران به منتسب کردن اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» به او واکنش نشان دادند و آن را در مورد شنبه‌زاده که با نام و هویت واقعی‌اش در ایکس فعالیت می‌کرد، بی‌اساس خواندند.

کاربری در این زمینه نوشت: «مگر حسین به چه اطلاعاتی دسترسی داشت که جاسوسی کند؟ اطلاعات موشکی یا هسته‌ای داشت؟ چرا چرند می‌بافید ...»

آرش صادقی، ‌فعال حقوق بشر و زندانی سیاسی سابق با تعریف جرم «جاسوسی» از نظر قوانین جمهوری اسلامی در ایکس نوشت: «در تعریف جرم جاسوسی آمده هر گاه شخصی اطلاعات طبقه‌بندی شده را در اختیار اشخاصی قرار دهد که صلاحیت دسترسی به آن‌ها را ندارند، عمل ارتکابی جاسوسی است.»

صادقی در ادامه تاکید کرد: «چطور می‌توانید یک ویراستار، نویسنده و طنزنویس را که تنها تریبونش همین صفحه توییترش بود متهم به جاسوسی کنید؟»

دادستانی اردبیل عصر روز چهارشنبه بدون نام بردن از حسین شنبه‌زاده از بازداشت فردی خبر داد که با «افسران رده بالای سرویس جاسوسی موساد در ارتباط بود و تحت پوشش فعالیت ویراستاری اقدام به جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز موساد از داخل کشور می‌کرد».

خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران فرد مورد اشاره دادستانی را شنبه‌زاده خواند و با تکرار همان اتهامات، گفت او «سابقه توهین به ائمه اطهار و مقدسات» را داشته است.

پس از انتشار این گزارش، چند کاربر از «کاترین شکدم» نام بردند و گفتند جاسوس اسرائیل چنین کسی است که مقام‌های جمهوری اسلامی حتی تا ماه‌ها متوجه اقدامات جاسوسی او نشدند.

کاترین پرز شکدم، تحلیل‌گر یهودی، آذر سال ۱۴۰۰ در یادداشتی برای روزنامه تایمز اسرائیل به نحوه ایجاد اعتماد به او در بین مقام‌های جمهوری اسلامی پرداخت. برخی مقام‌های جمهوری اسلامی همان زمان موضوع «‌نفوذ» او را در نهادهای نظام انکار کردند.

کاربری با اشاره به اتهاماتی که دادستانی اردبیل به شنبه‌زاده وارد کرده، در ایکس نوشت: «اگر جاسوس بود چرا در فضای مجازی با موافقان رژیم سرشاخ می‌شد؟ جاسوس نباید با موافقان رژیمی که در آن نفوذ می‌کند، هم‌رنگ باشد؟»

این کاربر به بخش دیگری از ادعای دادستانی اردبیل درباره تلاش شنبه‌زاده برای «اختفا و خروج از کشور» نیز واکنش نشان داد و نوشت: «اگر متواری بود چرا از اردبیل توییت می‌زد؟»

پس از طرح ادعای دادستانی اردبیل،‌ خانواده حسین شنبه‌زاده بیانیه‌ای منتشر کردند و گفتند که او از مدت‌ها قبل در شبکه ایکس از قصدش برای سفر به اردبیل سخن گفته بود: «او حتی تا ساعتی قبل از دستگیری نیز در همین شبکه از شهر اردبیل سخن می‌گفت و از خودش عکس منتشر می‌کرد.»

صدها کاربر با بازنشر جمله‌ای از حسین شنبه‌زاده، به خبر بازداشت او واکنش نشان دادند.

شنبه‌زاده که بارها درباره بازداشت‌شدگان و زندانیان سیاسی اطلاع‌رسانی کرده بود، پیش‌تر در ایکس خطاب به مخاطبانش گفته بود: «من اگه دستگیر شدم،‌ تو هم لطف کن منو فراموش نکن.»

او در واکنش به اظهار نگرانی برخی کاربران درباره احتمال بازداشتش به خاطر نوشته‌های صریح در نقد حکومت و برخی طنزنوشته‌هایش در مورد باورهای مذهبی-سنتی، نوشته بود آن کسی باید بترسد که حتی برای رفتن نزد نزدیک‌ترین آدم‌هایش هم ۱۰ بادیگارد با خود می‌برد.

حسین شنبه‌زاده، پیش‌تر به صورت ناشناس و با اسم «اسب شاخدار ویراستار» در ایکس فعالیت می‌کرد.

از جمله کارهای منتشر شده او ویراستاری «میراث و مرگ و زندگی با اوست» نوشته «نجیب محفوظ» است.

این ویراستار ادبی پس از شناسایی از سوی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی و با اتهامات امنیتی در سال ۱۳۹۸ بازداشت شد و مدتی را در انفرادی گذارند.

شنبه‌زاده بعدتر در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران با اتهام‌های «توهین به مقدسات و رهبر جمهوری اسلامی» و «تبلیغ علیه نظام» به پنج سال و ۱۰ ماه زندان محکوم شد که سه سال و شش ماه آن قابل اجرا بود.

او ۹ تیر ۱۴۰۱ به زندان رفت و پیش از موعد و پس از نزدیک به ۱۰ ماه حبس، در روز ۲۹ فروردین ۱۴۰۲، خبر از آزادی زود هنگامش با عفو خامنه‌ای داد.

شنبه‌زاده نوشت: «این‌که عفو من هم شامل ایشان شد یا نه، حکایت دیگری است.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما
چشم‌انداز

شنیداری

پادکست‌ها