خانواده‌های دادخواه خیزش «زن زندگی آزادی»، یاد عزیزانشان را گرامی داشتند

جمعه ۱۴۰۳/۰۶/۳۰

هم‌زمان با سالگرد قتل شماری از کشته‌شدگان خیزش «زن، زندگی، آزادی»، برخی خانواده‌های دادخواه با وجود افزایش فشارهای امنیتی، برنامه‌هایی برای یادبود نزدیکان جان‌باخته خود در شهرهای مختلف کشور برگزار کردند. روزهای پایانی تابستان، سالگرد شمار زیادی از جان‌باختگان خیزش انقلابی است.

امجد امینی، پدر مهسا ژینا امینی، روز ۳۰ شهریور متنی به مناسبت سالروز تولد دخترش در اینستاگرام منتشر کرد.

او نوشت: «دختر زیبا و مظلوم و نازنینم، ژینای عزیزم، مهسای ایران، سی‌و‌یکم شهریور ۱۴۰۳، سالروز شکفتنت خجسته باد.»

این پدر دادخواه اضافه کرد: «اینک بعد از دو سال همچنان زانوی غم در بغل داریم و به آن اتفاق تلخ می‌اندیشیم و فقط به این خوشحالیم که نام زیبایت به زیبایی و پاکی همچنان زمزمه و ورد زبان‌هاست. یادت همیشه در دل ما و دوستدارانت جاودان است.»

ویدیوهای رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد روز ۳۰ شهریور، مراسم دومین سالگرد کشته‌شدن پدرام آذرنوش، بر مزار این جان‌باخته خیزش انقلابی در روستای دره‌لبک دهدشت برگزار شد.

آذرنوش، ۱۸ ساله‌ و قهرمان کاراته بود که ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ با شلیک گلوله ماموران جمهوری اسلامی مقابل ساختمان فرمانداری دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد کشته شد.

مصطفی پدر فریدون فرجی، از کشته‌شدگان خیزش نیز همراه با شمار دیگری از خانواده‌های جان‌باختگان خیزش در سقز، با حضور بر مزار عزیزانشان، یاد آن‌ها را گرامی داشتند.

مصطفی فرجی در این ویدیو می‌گوید: «ما خانواده شهیدان که جگرمان سوخته و خواهان آزادی بی قید و شرط دایه‌مینا سلطانی هستیم.»

این پدر دادخواه در بخشی از صحبت‌های خود با بیان اینکه دایه‌مینا هیچ جرم یا خطایی مرتکب نشده و تنها دادخواه خون به ناحق ریخته پسرش است، خواهان آزادی هرچه زودتر او شد.

فرزانه برزه‌کار، مادر عرفان رضایی، جان‌باخته خیزش انقلابی نیز با انتشار ویدیویی از حضور خود بر مزار پسرش، در اینستاگرام نوشت: «امروز یاد آور آن شهریور خونین است. ۳۰ شهریور از خاطره کسی محو نمی‌شود.»

این مادر دادخواه افزود: «دلبندم، من مادرت مادر جفا کشیده وطن، با همه دردهای بی‌شمارم هم‌پیمان با تو، قوی‌تر از همیشه، از حصار بی‌عدالتی‌ها می‌گذرم و بر زندگی پیروز می‌شوم. روزی خورشید عدالت از چشمان عاشق‌ات و گور پاکیزه‌ات طلوع خواهد کرد. دومین سالگرد عروج آسمانی‌ات در کنار مزار پاکت عرفانی است.»

عرفان رضایی، ۲۱ ساله، در خیزش انقلابی ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم ماموران امنیتی جمهوری اسلامی در آمل کشته شد.

لیلا مهدوی، مادر سیاوش محمودی، نوجوان ۱۶ ساله کشته شده در خیزش انقلابی نیز در مراسم دومین سالگرد کشته‌شدن فرزندش گفت برای دادخواهی خون به ناحق ریخته‌ سیاوش، به دادخواهی ادامه خواهد داد.

مهدوی در پست دیگری در اینستاگرامش نوشت: «قاتلان تو بد تقاص پس خواهند داد.»

هستی خزایی، خواهر عرفان خزایی، از کشته‌شدگان خیزش انقلابی نیز ویدیویی از برگزاری مراسم دومین سالگرد جان‌ باختن برادرش در اینستاگرام منتشر کرد.

این خواهر دادخواه همراه با این ویدیو در اینستاگرام خود نوشت: «به‌‌ نام شادی که از ما ربودند، گرفتند، محروم کردند، کشتند، دفن کردند، به‌ نام رخت دامادی‌ات که تن نکردی و حسرتش تا ابد در قلبمان ماند. به‌ نام عشق که موج می‌زد در وجودت نازنین برادرم، به‌ نام کام شیرینت که ناکام ماند.»

روزهای پایانی تابستان برابر با سالگرد قتل بیش از ۱۰۰ تن از کشته‌شدگان خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی است.

مهسا پیرایی، دختر مینو مجیدی، از کشته‌شدگان خیزش انقلابی سال ۱۴۰۱، روز ۲۹ شهریور در مطلبی در حساب ایکس خود از فرزین لطفی، میلاد زارع، زکریا خیال، فرجاد درویشی، رضا شهپرنیا، نیکا شاکرمی و مادرش مینو مجیدی، به عنوان کشته‌شدگان راه «زن، زندگى، آزادى‌» در ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ نام برد.

روز ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ نیز یکی از خونین‌ترین روزها در تاریخ خیزش انقلابی است که در آن حدود ۵۰ تن از معترضان به دست ماموران جمهوری اسلامی کشته شدند.

حدیث نجفی، حنانه کیا و غزاله چلابی، سه تن از جان‌باختگان در این روز هستند.

آرامستان «الجواد» نوشهر از روز ۲۸ شهریور و هم‌زمان با سالگرد کشته شدن معترضان خیزش انقلابی، با زنجیر قفل و از ورود مردم به آن جلوگیری شده است.

در این آرامستان، مزار معترضان کشته‌شده‌ای از جمله حنانه كیا، حسینعلی كیا و محمدرضا بالی‌لاشک قرار دارد.

خانواده حسینعلی کیا به دنبال ممانعت و تهدیدهای نیروهای امنیتی برای برگزاری مراسم سالگرد، روز جمعه در خانه خود شمعی به یاد فرزند کشته شده‌شان روشن کردند.

شیرین عبادی، برنده جایزه نوبل صلح، روز ۲۹ شهریور با اشاره به دومین سالگرد قتل حکومتی نیکا شاکرمی، معترض کشته‌شده در خیزش انقلابی، در اینستاگرام نوشت: «قتل نیکا شاکرمی، نوجوان ۱۶ ساله، همچون قتل صدها جوان و کودک دیگر، مصداق بارز جنایات جمهوری اسلامی علیه بشریت است.»

او افزود: «حکومت قصد دارد دادخواهی را بی‌معنی جلوه دهد.»

مراسم دومین سالگرد کشته‌ شدن این دختر نوجوان در این روز از سوی ماموران امنیتی لغو شد.

جمهوری اسلامی در یک ماه گذشته و با نزدیک شدن به سالگرد کشته‌شدگان خیزش، فشارهای فزاینده‌ای را بر خانواده‌های دادخواه در سراسر ایران وارد کرده است.

موج تازه سرکوب فعالان مدنی و سیاسی و اعضای خانواده‌های دادخواه از روز دهم شهریور آغاز شد و طی این مدت ده‌ها شهروند از سوی نیروهای امنیتی بازداشت یا احضار و تحت بازجویی قرار گرفتند.

مینا سلطانی، مادر شهریار محمدی، از جان‌باختگان خیزش انقلابی ۱۴۰۱، یکی از اعضای خانواده‌های دادخواه است که روز ۲۱ شهریور به دست نیروهای امنیتی در بوکان بازداشت شد.

بیشتر بخوانید: تشدید فضای امنیتی و حصر خانگی خانواده امینی در سالگرد قتل حکومتی مهسا

میلاد، برادر شهریار محمدی، روز ۲۹ شهریور با انتشار ویدیویی در شبکه ایکس، به بازداشت مادرش، دایه‌مینا و ماشالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی و اعتصاب غذای گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی اشاره کرد و گفت: «خانواده‌های دادخواه را تنها نگذارید. تنها راه آزادی، دادخواهی برای تمام مردم ایران است.»

پس از انتشار خبر جان باختن مهسا ژینا امینی و خاکسپاری او در آرامستان آیچی سقز، بزرگ‌ترین خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی رقم خورد.

طبق آمار سازمان‌های حقوق بشری، جمهوری اسلامی در رابطه با این خیزش مردمی بیش از ۵۵۰ معترض را کشت، بینایی صدها نفر را گرفت و دست‌کم ۱۰ نفر را اعدام کرد.

‌علاوه بر آن، ده‌ها تن از معترضان نیز در زندان یا پس از آزادی، با مرگ‌هایی مشکوک یا خودکشی، جان خود را از دست دادند.

بیشتر بخوانید: انتقام از «زن، زندگی، آزادی» با افزایش اعدام‌های سیاسی

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی
سیاست با مراد ویسی

شنیداری

پادکست‌ها